4

Kek Coklat Fudge

Bahan

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk coklat
1 tsp soda bicarbonat
secubit garam
sedikit vanilin (or asen vanila)
2 cawan gula
3 biji telur
1 1/4 cawan susu segar
1 1/2 cawan minyak jagung
1 tsp coklat mocca paste (jika perlu)
1 1/4 cawan air panas

Cara

1. Ayak tepung, soda bicarbonat, serbuk koko dan garam.
2. Pukul gula, telur,susu,minyak, esen vanila dan mocca paste.(sy guna mixer)
3. Campur bahan (1) dan (2) dan kacau rata.
4. Akhir sekali tambah air panas sambil adunan di kacau.
5. Masuk dlm loyang.
6. Bakar dlm oven 180’C selama 45-50 minit.

kalau xnak gne tpung gndum + soda bikarbonat,

gantikan dgn tepung naik sendiri dgn sukatan yg same.

*tekstur kek coklat ni berat..maksudnye memg kek coklat ala2 brownies…so..kalau xnk….xperlu tambah air panas dalam adunan..=)

*selamat mencuba..insyaAllah berjaya…

kek coklat 1st time

*hah..gmbo yg kt sblah nie adlh kek yg sy test buat last month for the 1st time…oleh krn xsabo nk tgu dia sjuk dlm loyang tu..inilah akibatnye..

padan muke aku!!

pengajarannye bersabarlah n gunelah loyang biasa yg segi 4 or yg bulat tu je senang..xlah melekat…adooiiii….

*hah..nk buat topping tu plak..snang je..pada yg xpnah wat…ini caranye…

-sesudu mentega,coklat masak ikut suke pun xpe..n susu pekat manis..

– masukkan sume ni dlm periuk n double boiled.

-dah agak2 cair sama rata tu bleh r dituangkn kt kek kite tu…

– nk tmbh comel leh je letak nestum ke, coklat rice ke, hirisan badam ke….

*oleh krn jimat budget..sy gne oat aje. –> oat je yg ade masa tu.